Natisni vsebino

Državni svetniki Varuhu izrekli priznanje za opravljeno delo

18.09.2013 16:51
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Namestnica varuhinje človekovih pravic mag. Kornelija Marzel je danes, 18. 9. 2013, skupaj z namestnikom Ivanom Šelihom svetnikom državnega sveta predstavila Letno poročilo Varuha človekovih pravic RS za leto 2012. 

Pojasnila je, da je bilo v letu 2012, ki je bilo še zadnje v mandatu prejšnje varuhinje dr. Zdenke Čebašek - Travnik, največ obravnavanih zadev s področja socialne varnosti, sodnih in policijskih postopkov ter ustavnih pravic.

Svetniki so na seji praktično brez razprave sprejeli mnenje, v katerem so poročilo ocenili kot pregledno in Varuhu človekovih pravic izrazili priznanje za opravljeno delo.

Ob obravnavi poročila na komisiji DS za državno ureditev pa so opozorili tudi na nekatera vprašanja. Po besedah predsednika komisije Rajka Fajta so med drugim opozorili na dolgotrajne in zapletene postopke kategorizacije občinskih cest. Izpostavljena pa je bila tudi problematika volitev predstavnika lokalnih interesov občine Ilirska Bistrica v DS. Svetniki so soglašali s predlogom Varuha pristojnemu ministrstvu in zakonodajalcu, da se sprejmejo ustrezne rešitve, ki bodo preprečile nepravilnosti, zlorabo volilnih postopkov in neučinkovitost pravnih sredstev, kar se je zgodilo v omenjenem primeru.

 

Kako je letno poročilo Varuha za leto 2012 predstavila namestnica varuhinje mag. Kornelija Marzel, si lahko ogledate v tem posnetku (od 1:09 minute dalje).

 

Vir: STA in DS


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.