Natisni vsebino

DPM zadovoljen z obiskom Dom starejših občanov Ljutomer in enote doma v Stročji vasi

13.06.2017 16:19
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Državni preventivni mehanizem (DPM)


Člani Državnega preventivnega mehanizma (DPM) so v ponedeljek, 12. 6. 2017, opravili nenapovedan obisk Dom starejših občanov Ljutomer in bivalno enoto tega doma v Stročji vasi (Dom). Dom so obiskali svetovalca Varuha, mag. Jure Markič in Ana Marija Polutnik, in predstavnica nevladne organizacije humanitarno društvo Pravo za vse Mateja Veingerl, ker pa je bil potreben tudi nadzor v delu, ki se nanaša na zdravstveno varstvo in zdravstveno oskrbo je tokrat sodeloval tudi zunanji izvedenec izr. prof. dr. Peter Pregelj, dr. med.

Ob obisku je bilo v domu 154 stanovalcev, kar je tudi kapaciteta zavoda na tej lokaciji. V njem bivajo tudi stanovalci z diagnozo demence, gre za integrirani način bivanja, kjer omenjeni stanovalci niso ločeni od drugih.

Leta 2014 je bila v okviru doma odprta bivalna enota v Stročji vasi, ki je namenjena predvsem stanovalcem z demenco. Enota s 24 posteljami  je sodobna, skorajda brez omejitev za gibalno ovirane stanovalce, z veliko zelenimi površinami. Delo poteka v obliki gospodinjskih skupin. Ob enoti je urejen tudi Alzheimer park, prilagojen prav osebam z demenco.

Člani DPM so razmere v omenjeni enoti ocenili kot zelo dobre, tudi pogovori s stanovalci so potrdili navedbe zaposlenih, da si prizadevajo za domače vzdušje in dobro počutje stanovalcev tudi čez obseg njihovih sicer določenih obveznosti.

Ker stanovalci območja bivalne enote praviloma ne morejo samostojno zapustiti, so člani DPM opozorili, da namestitev ustreza opredelitvi varovanega oddelka skladno z Zakonom o duševnem zdravju. Ob tem so z zadovoljstvom ugotovili, da se Dom tega zaveda in namerava v najkrajšem času urediti pravno podlago za zadržanje stanovalcev v omenjeni enoti, pa tudi za zadržanje nekaterih (posameznih) stanovalcev v Ljutomeru.

Poleg omenjenih pomanjkljivosti so ugotovili še nekaj primerov, kjer bi se razmere za stanovalce lahko še izboljšale. Na te so opozorili sogovornike, vsebovane pa bodo v obliki priporočil tudi v poročilu o obisku.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.