Natisni vsebino

DPM opravil kontrolni obisk Doma starejših občanov Polde Eberl Jamski Izlake

09.06.2016 15:50
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Člana Državnega preventivnega mehanizma (DPM), svetovalec pri Varuhu človekovih pravic RS mag. Jure Markič in predstavnica nevladne organizacije ZDUS Ana Cajnko, sta v četrtek, 9. 6. 2016, opravila kontrolni obisk Dom starejših občanov Polde Eberl Jamski Izlake (Dom).

Poseben poudarek sta namenila nadzoru upoštevanja priporočil, ki jih je DPM podal v poročilu ob svojem prejšnjem obisku leta 2012. Ugotovila sta, da je bila večina priporočil upoštevanih v celoti, kar sta že v razgovoru z vodstvom pohvalila.

Ugotovila sta tudi prakso Okrajnega sodišča v Trbovljah, ki zavodu pošilja plačilne naloge za plačilo sodne takse za predlog za zadržanje stanovalca na varovanem oddelku zavoda, s pravnim poukom, da bo sodišče v primeru neplačila takse štelo predlog za umaknjen. Ker je takšna praksa ne le v nasprotju z določili Zakona o duševnem zdravju (ZDZdr), temveč tudi s kasneje izdanim sklepom o zadržanju, bo DPM sodišče na to posebej opozoril.

Pri delu Doma so vedno možnosti za  izboljšave, zato so jih tudi predlagali, priporočila pa bo bodo zajeta tudi v končnem poročilu.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.