Natisni vsebino

Dolčič: Biti otrok v današnji družbi je vse težje

08.10.2013 15:49
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Namestnik varuhinje Tone Dolčič se je danes, 8. 10. 2013, udeležil okrogle mizo o tem, kako je biti otrok v današnji družbi, ki jo je pripravila ljubljanska Zveza prijateljev mladine (ZPM).

Na njej so učenci in dijaki spregovorili o svojih pogledih na otroštvo in tudi na aktualne razmere v družbi. Sporočili so, da tudi sami zaznavajo krizo in drugo aktualno dogajanje, ter poudarili, da želijo biti slišani.

Namestnik varuhinje Tone Dolčič je za STA povedal, da je bilo glavno sporočilo okrogle mize, da si otroci in mladi želijo biti slišani, da imajo izdelano mnenje o vseh vprašanjih, ki so bistvena za njih, a jih odrasli preredko poslušamo in upoštevamo.

Udeleženci okrogle mize so ga presenetili z zrelostjo odgovorov, s širino razmišljanja in tudi z demokratičnostjo razprave, saj so upoštevali vsa različna mnenja in se niso prepirali, kar se pri odraslih v takšnih primerih običajno zgodi. Namestnik Dolčič meni, da je vedno težje biti otrok v današnji družbi, da otroci niso imuni na gospodarsko krizo. "Bojim se, da se situacija slabša," je dejal in omenil vse več revščine v družbi.


Učenci in dijaki z različnih ljubljanskih osnovnih in srednjih šol so na današnji okrogli mizi ob tednu otroka, ki se je začel v ponedeljek, dejali, da pogrešajo več druženja s prijatelji in člani družine. Kot pravijo, so jim starši pojasnili, da so sami v otroštvu več časa preživeli s starši in prijatelji, tisti s kmetij pa so včasih več delali. Nekateri učenci in dijaki so danes še priznali, da je bilo včasih več spoštovanja do staršev.

Med drugim so poudarili, da jih odrasli tako doma kot v šoli premalokrat vprašajo za mnenje oziroma njihovo mnenje premalokrat upoštevajo. Nekatere moti, da se odrasli do njih včasih obnašajo, kot da so še mali otroci, čeprav imajo dobre ideje. Nekateri pa poudarjajo, da bi morali mladi sami več narediti za to, da bi bili slišani, in svoje mnenje povedati na glas, saj se pogosto o tem, kar jih moti, pogovarjajo samo med sabo.

Kriza, s katero se soočajo starši, vpliva tudi na življenje otrok, so sporočili udeleženci današnje okrogle mize. Nekateri so tako prikrajšani za kakšne prostočasne dejavnosti ali izlete, prav tako pa otroci opažajo zaskrbljenost staršev, ki zaradi svojih težav pogosto nevede spremenijo tudi odnos do otrok. Starši svojih finančnih težav ne bi smeli skrivati pred otroki, so prepričani učenci in dijaki. O tem bi se morali v družinah pogovarjati, s čimer bi se tudi otroci lahko naučili upravljanja z denarjem.

Udeleženci okrogle mize so se dotaknili tudi vprašanja aktivnega sodelovanja pri soodločanju v družbi in opozorili, da je v šoli premalo državljanske vzgoje in poznavanja delovanja političnega sistema.


VIR: STA

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.