Natisni vsebino

Do izgradnje OŠ dr. Ljudevita Pivka z odprtimi kartami

26.08.2013 14:56
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je danes, 26. 8. 2013, srečala z ravnateljico osnovne šole Dr. Ljudevita Pivka Dragico Emeršič, predstavniki sveta staršev in Združenja slovenskih poklicnih gasilcev, ki pomagajo šoli pri zbiranju sredstev za izgradnjo. V nadaljevanju se je srečanju pridružil še Mitja Valič, v.d. generalnega direktorja direktorata za investicije pri Ministrstvu RS za izobraževanje, znanost in šport.

Srečanje je osvetlilo nekatera (ne)dejanja v zvezi z izgradnjo šole. Varuhinja ocenjuje, da je pred oblikovanjem dokončnega stališča Varuha o poteku izgradnje OŠ dr. Ljudevita Pivka nujno slišati še poglede župana Mestne občine Ptuj dr. Štefana Čelana in županov občin, ki naj bi bile udeležene v projektu izgradnje, zato je sklenila, da jih bo povabila na srečanje ob prvem dnevu šole v ponedeljek, 2. 9. 2013. Tudi takrat bodo vabljeni vsi danes navzoči.

Sogovorniki so se strinjali, da je nesmiselno iskati krivce za to, da se šola ne zgradi, so pa poudarili, da bi do realizacije projekta prišlo ob večji stopnji odkritega komuniciranja med deležniki.

Predstavniki sveta staršev so varuhinjo seznanili, da naj bi bil 28. 8. 2013 svečan podpis pogodbe med MO Ptuj in na javnem razpisu izbranimi izvajalci gradnje projekta, vendar do tega zdaj ne bo prišlo, saj sredstev ni. Izrazili so nezadovoljstvo z načinom komunikacije župana dr. Štefana Čelana in izrazili željo si, da bi vsi akterji v odprti komunikaciji našli rešitve, da do gradnje šole vendarle pride.

Predstavnik ministrstva je poudaril, da so rebalans proračuna, v katerem za letos ni več predvidenih sredstev za gradnjo šole, pripravili potem, ko osem mesecev od Mestne občine Ptuj niso dobili nikakršne informacije o tem, ali je projekt še v izvedbi ali ne. Sredstva so zato prerazporedili v naslednja 4 leta. Če bi župan uspel izkazati realizacijo projekta v določenem obsegu že v letošnjem letu, bi tudi ministrstvo poiskalo sredstva za začetek gradnje še v tem letu, je še dejal Valič.

Po srečanju so predstavniki vseh strani današnjega srečanja na krajši novinarski konferenci spregovorili za javnost.

Zvočna posnetka lahko poslušate tukaj in tukaj.

 

Govorijo:

 • Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic
 • Mitja Valič, v.d. generalnega direktorja direktorata za investicije pri Ministrstvu RS za izobraževanje, znanost in šport

  STA:  V.d. generalnega direktorja direktorata za investicije v ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Valič je v zvezi s tezo, da je ministrstvo glavni ali eden izmed večjih krivcev, da projekt ni prišel do svojega zaključka, povedal, da so že pojasnili, da je "največji del bremena za izvedbo tega projekta na plečih občine Ptuj".

  Ministrstvo še vedno stoji za tem projektom in ga podpira, vse aktivnosti so, kot je pojasnil, usmerjene v zagotovitev deleža financiranja, kar je okoli 44 odstotkov celotne vrednosti investicije (4,2 milijona evrov).

  "Mestni občini Ptuj je bil izdan sklep o sofinanciranju te naložbe v višini 1,6 milijona evrov s strani ministrstva za štiri leta, a sredstva res niso bila porabljena, ker od občine nikoli nismo dobili zagotovila, da se bo gradnja dejansko in v resnici začela," je še razložil Valič.

  Ko bo občina Ptuj resno in odgovorno pristopila k izvedbi tega projekta, za kar v ministrstvu po Valičevih besedah iskreno upajo, da bo čim prej, bo deležna finančne podpore ministrstva.

 • Dragica Emeršič, ravnateljica OŠ dr. Ljudevita Pivka

  STA: Ravnateljica Osnove šole dr. Ljudevita Pivka Dragica Emeršič je na podlagi današnjega sestanka izrazila upanje v začetek gradnje novih prostorov, ki bodo za njihove učence s posebnimi potrebami primerni za izvajanje strokovnih dejavnosti. Sedanji prostori so namreč vlažni in neprimerni, še posebej za gibalno ovirane učence.

 • Zdenka Vindiš Zavratnik, predstavnica staršev

  STA: Starši otrok s posebnimi potrebami po besedah ene od njih Zdenke Vindiš Zavratnik prav gotovo niso tisti, ki bi iskali krivce in kazali na njih. "Tukaj smo, da zaščitimo pravice svojih otrok, zapisane v ustavi in v zakonih," je dejala in dodala, da so se obrnili na varuha, da zaščiti pravice njihovih otrok pred delovanjem lokalne politike in tudi države.

  Napovedala je, da bodo starši na prvi šolski dan organizirali protestni shod, s katerim želijo opozoriti slovensko javnost, v kakšnih razmerah se šolajo otroci s posebnimi potrebami. Starši sicer pričakujejo pričetek gradnje novih prostorov še letos.

 • Jani Podrepšek, Združenje slovenskih poklicnih gasilcev

  STA: Gasilci po navedbah predsednika Združenja poklicnih gasilcev Slovenije Janija Podrepška nadaljujejo akcijo zbiranja sredstev za novo šolo preko poslanih sms, ki jo je pričela varuhinja. V ta namen bodo organizirali tudi tri dobrodelne koncerte na Štajerskem, v septembru pa še dražbo slik.

Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.