Natisni vsebino

Direktorja PB Idrija o težavah pri uporabi ZDZdr

26.08.2013 16:18
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, njen namestnik Ivan Šelih ter svetovalki pri Varuhu dr. Ingrid Russi Zagožen in Simona Šemen so se danes, 26. 8. 2103, v sejni sobi Varuha srečali z direktorjem Psihiatrične bolnišnice Idrija Bogdanom Tušarjem in dolgoletno direktorico bolnišnice mag. Viktorijo Gorjup.

Direktorja sta varuhinjo in njene sodelavce seznanila s težavami, s katerimi se srečuje Psihiatrična bolnišnica Idrija pri uporabi Zakona o duševnem zdravju (ZDZdr).

Ob dosedanji uporabi ZDZdr se je sicer pokazalo, da ima zakonska ureditev tega področja nekatere pomanjkljivosti in da bodo potrebne spremembe. Tako je Varuh v preteklosti že opozoril Ministrstvo za zdravje (MZ) na nekatere problematične določbe ZDZdr.

MZ je sicer v letu 2010 oblikovalo posebno Delovno skupino za spremljanje izvajanja ZDZdr in pripravo predloga sprememb zakona, vendar je njeno delo nato zastalo. V letu 2012 se je vendarle premaknilo pri pripravi predloga sprememb ZDZdr v delu, kjer se je pokazalo, da ima zdajšnja zakonska ureditev tega področja večje pomanjkljivosti. Tako je bila junija 2012 sklicana seja delovne skupine, kjer je bil sprejet dogovor, da MZ spet imenuje delovno skupino za pripravo sprememb predlogov omenjenega zakona. Vsi sodelujoči naj bi znova proučili obstoječe pripombe in jih do konca meseca septembra 2012 posredovali na MZ.

Varuh je Ministrstvu za zdravje že v začetku leta 2013 posredoval svoje pripombe na ZDZdr in stališče do nekaterih že zbranih pripomb in predlogov. Pričakujemo, da bo delo pri pripravi potrebnih zakonskih sprememb potekalo brez zastojev.

 

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.