Natisni vsebino

S predstavniki Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije o uresničevanju pravic gluhih

26.09.2014 16:42
Kategorija: Delovanje in dogajanje


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, njen namestnik Tone Dolčič in svetovalca pri Varuhu Brigita Urh in Gašper Adamič so v četrtek, 25. 9. 2014, na pogovor sprejeli predsednika Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS) Mladena Veršiča, podpredsednico Darjo Pajk, sekretarja Matjaža Juharta in predsednika društva gluhih in naglušnih Auris Kranj Borisa Horvata.

Govorili so o položaju gluhih in naglušnih. Predsednik zveze Veršič je varuhinjo in njene sodelavce seznanil z odprtimi vprašanji uresničevanja pravice biti informiran za gluhe, ki bi radi spremljali program RTV Slovenija. Povedal je, da se razmere na RTV izboljšujejo, da pa je še vedno kar nekaj odprtih vprašanj. Kritično je ocenil predvolilna soočenja, ki niso bila tolmačena.

Sekretar zveze Juhart je opozoril, da je bilo na RTV Slovenija doslej že veliko narejenega, da pa se ne upošteva direktiva EU, v skladu s katero bi moral biti podnaslovljen celoten program RTV. Opozoril je tudi, da je, da je velik del gluhe populacije funkcionalno nepismen, saj v resnici razume le znakovni jezik, ki je njihov materni. Zato gluhi tudi ne razumejo zapisov na spletnih straneh. Zveza si pri institucijah zato prizadeva, da bi ključne informacije na svojih spletnih straneh prevedli v znakovni jezik.

Želijo si tolmača tudi ob večjih državnih prireditvah. Opozoril je, da se Pravilnik o gradnji objektov še vedno ne upošteva, saj niso vse novogradnje in adaptacije prilagojene potrebam invalidov, za gluhe ni vgrajen sistem FM oziroma indukcijska zanka.

Opozorili so na skorajšnje sprejetje pravilnika o tehničnih pripomočkih, s čimer so zadovoljni.

Niso pa zadovoljni z izvajanjem Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami. Še vedno je gluhim je v skladu z invalidsko zakonodajo lahko priznana največ 70 odstotna invalidnost, kar se jim zdi krivično.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.