Natisni vsebino

Zaključila se je mednarodna konferenca o otrokovih pravicah in zaščiti pred nasiljem

07.10.2009 16:20
Kategorija: Delovanje in dogajanje


V Državnem zboru se je z zaključnima govoroma namestnika varuhinje človekovih pravic Toneta Dolčiča in komisarja za človekove pravice Sveta Evrope Thomasa Hammarberga končala dvodnevna mednarodna konferenca o otrokovih pravicah in zaščiti pred nasiljem, ki smo jo v okviru predsedovanja Slovenije Odboru ministrov Sveta Evrope, pod častnim pokroviteljstvom predsednika dr. Danila Türka, soorganizirali Ministrstvo za zunanje zadeve, Državni zbor in Varuh človekovih pravic. Organizatorji smo posebno pozornost namenili aktivni udeležbi otrok in mladostnikov.

 

V torek, prvi dan konference, so zbrane najprej nagovorili predsednik Državnega zbora dr. Pavel Gantar, komisar za človekove pravice Sveta Evrope Thomas Hammarberg, varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuel Žbogar in predstavnica otrok Lea Bijol. Konferenco je oba dneva neposredno prenašala TV SLO 3, tolmačili pa so jo tudi v znakovni jezik.

Prvi dan sta potekala dva panela, namenjena izobraževanju o pravicah otrok in pravici do zaščite pred nasiljem, ki sta ju vodili poslanki mag. Majda Potrata, predsednica Odbora Državnega zbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino, in Eva Irgl, predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

V prvem panelu je zbrane nagovoril minister za šolstvo dr. Igor Lukšič, nastopajoči pa so predstavili različne načine spodbujanja izobraževanja o pravicah otrok, pri čemer so predstavili dobre prakse v Sloveniji in mednarodne dobre prakse. Predstavljen je bil tudi projekt »Naše pravice«, ki ga je Slovenija kot predsedujoča Odboru ministrov Sveta Evrope septembra letos začela izvajati za skupno 50.000 otrok v Bosni in Hercegovini, v Severni Osetiji (Ruska federacija) in na Kosovu.Popoldanski drugi panel je bil namenjen pravici do zaščite pred nasiljem.

Najprej je zbrane nagovorila ministrica za notranje zadeve Katarine Kresal, ki je med drugim poudarila pomen celovitega pristopa k reševanju težav na področju spoštovanja otrokovih pravic in pomen izobraževanja otrok o človekovih pravicah. Panel je bil razdeljen na tri sklope: najprej so govorci predstavili projekte za zaščito otrok pred nasiljem, potem so spregovorili o nasilju in ranljivih družbenih skupinah, za konec pa so predstavili različne vidike spolnega nasilja, ki je v zadnjih letih pereč problem.

Drugi dan konference je zbrane pozdravil častni pokrovitelj konference predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki je v svojem govoru med drugim izrazil zadovoljstvo, da bo Slovenija s sprejetjem novega družinskega zakonika prepovedala telesno kaznovanje otroka. Izpostavil je pomembnost izobraževanja o človekovih pravicah, saj se bo človek, ki pozna svoje pravice, lahko aktivno zavzemal zanje in poiskal pota za njihovo uveljavitev.

Po govoru predsednika Türka so učenci OŠ Bičevje, učenka OŠ Metlika ter dijak gimnazije Novo mesto visokim gostom konference, predsedniku države dr. Danilu Türku, predsedniku Državnega zbora dr. Pavlu Gantarju, komisarju Thomasu Hammarbergu, ministru za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivanu Svetliku in varuhinji človekovih pravic dr. Zdenki Čebašek-Travnik, predali klobuke s sporočili o naši skupni prihodnosti, ki so jih izdelali v ponedeljkovi otroški delavnici.

Tretji panel je bil namenjen aktivnostim Sveta Evrope in Vlade Republike Slovenije na področju otrokovih pravic. Vodila ga je poslanka Darja Lavtižar Bebler, vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

Z uvodnim govorom je zbrane nagovoril minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik, ki je orisal prizadevanja ministrstva na področju večjega zagotavljanja spoštovanja otrokovih pravic. Panel je bil sestavljen iz treh delov, v katerih so govorci predstavili aktivnosti na področju človekovih pravic v Sloveniji, aktivnosti Sveta Evrope v državah članicah in dostop do mehanizmov za zaščito pravic.

Konferenco so po sklepnih govorih namestnika Varuha človekovih pravic Toneta Dolčiča in komisarja za človekove pravice Sveta Evrope Thomasa Hammarberga zaključili otroci, ki so po zaključnem pozdravu Mihe Murna, predsednika 19. nacionalnega otroškega parlamenta, predali preostale klobuke s sporočili nastopajočim na današnjem panelu, sklepne misli pa je podala poslanka Darja Lavtižar Bebler, ki je pozdravila namen in izvedbo konference in izrazila upanje, da bo konferenca pripomogla k nadaljnjim prizadevanjem na področju izboljševanje spoštovanja otrokovih pravic.

V preddverju balkona je bila v času konference na ogled postavljena tudi razstava »Naše pravice«, ki je nastala v sodelovanju Ministrstva za zunanje zadeve in Urada Vlade za komuniciranje. Razstava temelji na istoimenskem projektu Ministrstva za zunanje zadeve, ki so ga pripravili slovenski strokovnjaki in v katerem so bile ilustracije priznanega slovenskega ilustratorja že uporabljene kot učni pripomoček v izobraževalnem projektu, v katerem je leta 2005 ob predsedovanju Slovenije OVSE sodelovalo 66.000 otrok iz šestnajstih držav, besedilo pa je bilo prevedeno v sedemnajst jezikov. Udeleženci in gosti konference so si lahko ogledali tudi razstavo Sveta Evrope »Evropa je več, kot si misliš« in Informacijsko tržnico, na kateri so svoje dejavnosti na področju otrokovih pravic in izobraževanja za človekove pravice predstavljale številne slovenske nevladne organizacije in tudi vladni organi.Nekateri prispevki nastopajočih na konferenci so že objavljeni na spletni strani:


Fotografije s konference si lahko ogledate na spletnih straneh:
Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.