Natisni vsebino

Varuhinja na konferenci o pravicah otrok in zaščiti pred nasiljem pozdravila prepoved telesnega kaznovanja otrok

06.10.2009 17:15
Kategorija: Delovanje in dogajanje


V okviru slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope poteka v tednu otroka v torek in sredo, 6. in 7. oktobra, v veliki dvorani Državnega zbora mednarodna konferenca o otrokovih pravicah in zaščiti pred nasiljem.

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik je v uvodnem nagovoru udeležencem poudarila da "s stališča otrok ni toliko pomembno, da se kršitve odpravljajo in storilci preganjajo, kot to, da do kršitev sploh ne bi prihajalo, da bi se torej odpravljali vzroki zanje. Za preprečevanje posegov v pravice otrok je najbolj pomembno, da otroci vedo za svoje pravice in na kakšen način jih lahko uveljavljajo. Pri tem jim moramo pomagati odrasli kot posamezniki ali združeni v nevladne organizacije in društva, ki na tem področju opravljajo izjemno pomembno delo in izkazujejo svojo prizadevnost, željo po pomoči otokom in znanje."

Izrazila je tudi velika pričakovanja Varuha človekovih pravic glede rešitev v predlaganem Družinskem zakoniku in opozorila, da lahko pomanjkljiva in neustrezna zakonodaja ali njena neučinkovita implementacija prispevajo h kršitvam otrokovih pravic. Še posebej je pozdravila odločitev, da se v zakoniku prvič v tudi v Sloveniji prepove telesno kaznovanje otrok.

Njen govor si lahko v celoti preberete tukaj.


Konferenco smo skupaj pripravili Varuh človekovih pravic, Državni zbor in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, njen častni pokrovitelj pa je predsednik države dr. Danilo Türk.

Program konference in prispevki nekaterih govork in govorcev so je dosegljivi na tej spletni strani.

 

Na konferenci bo v dveh dneh nastopilo okoli 60 govorcev. Poglede na tematiko otrokovih pravic bodo predstavili številni domači in tuji strokovnjaki, med katerimi bo tudi komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg. Svoj glas so na konferenci z aktivno udeležbo dodali tudi otroci in mladostniki.

Konferenca je razdeljena na tri vsebinske sklope: izobraževanje o pravicah otrok, pravica do zaščite pred nasiljem ter aktivnosti Sveta Evrope in Vlade Republike Slovenije na teh področjih. Današnji panel sta vodili namesto predvidene predsednice Odbora  za delo, družino, socialne zadeve in invalide dr. Andreje Črnak Meglič poslanka dr. Majda Potrata in Eva Irgl, predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Jutrišnji panel bo vodila Darja Lavtižar Bebler, vodja Delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope.

 

V sklopu konference, ki jo bo mogoče v živo spremljati na programu TV SLO 3, si je mogoče ogledati še razstavo »Naše pravice« in razstavo Sveta Evrope »Evropa je več, kot si misliš« ter Informacijsko tržnico, na kateri bodo svoje dejavnosti na področju otrokovih pravic in izobraževanja za človekove pravice predstavili številne slovenske nevladne organizacije in tudi vladni organi.


 

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.