Natisni vsebino

Varuh z mladimi o varni rabi interneta

06.04.2006 15:11
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Otroci - novice


Internet kot posebno tehnološko in komunikacijsko orodje zahteva močno vključenost vrste deležnikov, ki lahko vplivajo na omejevanje sovražnega govora in drugih nedopustnih posegov v človekove pravice znotraj kibernetskega prostora. V ta namen je tudi varuh aktivno vključen v projekt SAFE-SI, katerega glavni namen je zagotavljanje varne rabe interneta za otroke in mladostnike, zvišati stopnjo osveščenosti znotraj ciljnih skupin staršev in učiteljev ter omogočiti celostno obravnavo in iskanje načinov za zagotavljanje varnosti na internetu.

Naslednja skupna aktivnost, ki naj bi doprinesla k večji osveščenosti o varni rabi interneta, bo potekala v okviru 12. festivala računalništva, 8.4.2006, na Fakulteti za računalništvo in elektrotehniko v Ljubljani, ki ga v sodelovanju s svojimi partnerji pripravlja SAFE-SI.
  
Med 13.00 in 16.00 bosta v Multimedijski predavalnici (Fakulteta za računalništvo in elektrotehniko v Ljubljani) potekala dva dogodka, s pomočjo katerih bomo skušali osvetliti tematiko varne rabe interneta in pokazati, kako sploh (če sploh) poteka komunikacija med mladimi in odraslimi/starši/učitelji na internetu. Odrasli se tako lahko od mladih o internetu veliko naučijo, saj so mladi tisti, ki internet s tehnične plati obvladajo do popolnosti. Po drugi strani pa mladim manjka kritičnosti do vsebin, na katere naletijo med brskanjem, pogosto pa tudi ne poskrbijo za zaščito svoje varnosti in zasebnosti na internetu.
 
Program sestavljajo:

• 13.00-14.30: Okrogla miza: Fenomen varnega interneta in medsebojne komunikacije med mladimi ter  odraslimi
 
Cilj okrogle mize je izpostaviti fenomen interneta kot možnega načina medsebojne komunikacije mladih in odraslih. Soočena bodo mnenja staršev, otrok, učiteljev, države in ostalih glede varne uporabe IKT in družbenih učinkov le-teh. Omizje med drugimi sestavljajo: Matjaž Medvešek, MISSS, dr. Metka Kuhar, Fakulteta za družbene vede, učenec Luka Ivartnik iz OŠ Dob pri Domžalah kot zmagovalec SAFE-SI nagradnega literarnega natečaja z očetom ter učitelji z učenci. Okroglo mizo moderira Tomi Dolenc, ARNES.
 
• 14.30-16.00: Delavnica "ABCD INTERNET ZA ODRASLE - Jaz vem, kaj pa VI(P)?"
 
Zabavna in humorna, malce tudi tekmovalno naravnana predstavitev teme varne uporabe interneta, kakor jo vidijo mladostniki. Mladi MISSS-ovci pripravljajo kviz o internetu in njegovi varni uporabi: ABCD INTERNET ZA ODRASLE - Jaz vem, kaj pa VI(P)?, ki ga bodo skušali posebni gostje, med njima tudi g. Matjaž Hanžek, varuh človekovih pravic ter mag. Jože Zrimšek generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo znotraj Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, čim bolj pravilno rešiti. Njihovo znanje bo seveda ustrezno nagrajeno, najboljšega med njimi pa čaka še posebno presenečenje.
 
Za drugi del pa MISSS-ovci kot izkušeni uporabniki interneta pripravljajo dve predstavitvi, s katerimi bodo pokazali, kako mladi vidijo internet, njegove zanke in pasti, pa tudi zabavno in poučno plat:
 
• Obnašanje in pravila na spletnih forumuh
• Kje so meje (ne)varnega  spletnega komuniciranja

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.