Natisni vsebino

Varuhinja včeraj poslovala v Brežicah

27.03.2014 10:15
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je včeraj, 26. 3. 2014, poslovala ves dan v Brežicah. Zjutraj se je srečala z županom občine Brežice Ivanom Molanom, zatem pa je v prostorih Mestne hiše imela pogovore z vsemi, ki menijo, da so jim kršene pravice, in ocenjujejo, da jim lahko Varuh pomaga do njihove uveljavitve.


Zvočni posnetek novinarske konference (MP3)

Na krajši novinarski konferenci je varuhinja predstavila ugotovitve poslovanja, še pred tem pa ji je učenka OŠ Maksa Pleteršnika Pišece Eva Bračun predala modri stol, ki so ga udeleženci otroškega parlamenta občine Brežice prejšnji teden popisali s sporočili na temo »Razmere v družbi«.

Varuhinja je povedala, da so predstavniki Varuha poslovali v Brežicah nazadnje leta 2010. Kot pozitivno je ocenila dostopnost občine in župana občasnom in njihovim tegobam, skrbi občine za mlade in najmlajše, zagotavljanje sredstev za izvajanje programov dodatne socalne pomoči in odsotnost deložacij. Varuhinja je nato predstavila težave, s katerimi so se pri njej oglasili občani.

Skupaj s svetovalcem pri Varuhu Živanom Rejcem sta dopoldne sprejela osem pobudnikov, za vsakega od njih sta si vzela pol ure. Kot je dejala, so bile njihove zgodbe zelo raznovrstne. Najprej sta se srečala s pobudnikom, ki je odprl problem odkupa let dela na kmetiji. Novi zakon o pokojninskem zavarovanju je namreč tistim, ki so kupili ta leta in v času veljavnosti tega zakona še niso izpolnili pogojev za upokojitev, odvzel to možnost in se zato čutijo opeharjene. Zdi se jim nepošteno, da so dali denar zato, da bi nekega dne odšli v pokoj, vendar je novi zakon dvignil tako starost kot tudi pokojninsko dobo in jim ta odkup ni prinesel želene pokojnine.

Naslednja pobudnica je opozorila na odpoved delovnega razmerja in na težave, ki vladajo v podjetjih, kadar se bliža izguba službe ali gre za mobing ali ko se človek čuti še vedno dovolj sposobnega za delo, ampak le-to izgubi.

DSC 0015Predaja modrega stola varuhinji človekovih pravic, levo predsednik ZPM Krško Vinko HostarKot tretji je bil na vrsti pobudnik, ki je izrecno želel, da se ga izpostavi, saj se je že večkrat pojavil v medijih. To je Alfonz Duhanič iz Gazic, ki je opozoril na problem, pri katerem gre za zemljo, ki je lastnik ne more uporabljati, zato ker ima na tej zemlji bodisi romsko naselje bodisi tam teče daljnovod. Gre torej za zemljišče, ki ti razen novega davka ne prinaša nobenih koristi. Zaradi takih problemov je varuhinja že obiskala ministra za finance Čuferja in mu predstavila to problematiko.

Potem se je Nussdorferjeva srečala s problematiko izseljencev, katerih potomci sedaj iščejo odškodnino v tujini. Gre konkretno za gospoda, ki odškodnino išče v Švici, pri čemer je spoznal, da je zakonodaja tam drugačna kot pri nas, kajti za odškodnino tam pridejo v poštev samo otroci izseljencev, ne pa tudi njihovi vnuki.

Naslednja je bila problematika stikov z otroki v družinah, v katerih se starša razhajata. Stike določajo sodišča, včasih so otroci pod nadzorom, ki pa se predolgo izvaja, zato mnogi otroci izgubijo stike s starimi starši in slednji lahko na ta način zaradi manipulacije enega od staršev, pri katerem otrok živi, izgubijo možnost, da bi svoje vnuke sploh še videli.

Varuhinja se je pogovarjala tudi z žrtvijo nasilja v družini, ki trdi, da je stanje hudo, predvsem ko opozarja inštitucije, pa vendar se ne zgodi nič takega, kar bi lahko sprožilo postopek. »Po drugi strani pa se nasilnika tako močno bojiš, da ne veš, kaj je bolje – ali iti v postopek in ga prijaviti ter potem nastopati na sodišču kot priča ali se umakniti, vendar nasilniki včasih žrtve ne spustijo iz svojega objema, ne morejo se sprijazniti z razhodom in ji povsod tudi sledijo,« je pojasnila varuhinja, ki se je nato srečala tudi s pobudnico, ki je opozorila na problem zakona o bančništvu, za katerega je Varuh vložil zahtevo za ustavno presojo, ker je menil, da se je z ničenjem vseh obveznic in njihove vrednosti zgodila krivica do vseh tistih, ki so obveznice kupovali. Slednji so bili prepričani, da banke ne bodo propadle in bo njihov denar varno naložen. »Vendar gospa ni opozorila samo na te ljudi, ki so izgubili ogromno denarja in vložili vsa svoja privarčevana sredstva, pač pa tudi na položaj tistih, ki so jim te obveznice prodali, kajti ko so jih stranke pri njih kupovale, so vlivali upanje, da je to dobra naložba, in sedaj ti ljudje, ki so opeharjeni, tem uslužbencem grozijo celo s smrtjo.«

IMG 1551Varuhinja Nussdorferjeva z županom Molanom, podžupanjo Kežmanovo in direktorico občinske uprave RudmanovoKot zadnja pa sta k varuhinji prišla še dva občana, ki sta predstavila problem Dobovskega polja in potoka Gabernica. Tu gre za 74 lastnikov zemlje in 32 hektarjev zemljišč. Menita, da ta zemlja za njih ni uporabna, kajti tu teče potok. Že nekaj let iščeta rešitev na pristojnem ministrstvu, vendar ne dobita nobenega odgovora.

Župan Molan se je Nussdorferjevi ob koncu tiskovne konference zahvalil za obisk v Brežicah, kajti marsikateri občan nima možnosti niti denarja, da bi s svojimi težavami zaradi tega hodil v Ljubljano.

Zvečer pa se je v Knjižnici Brežice zgodil sedmi Večer z Varuhom, ki ga pripravlja Fakulteta za družbene vede v sodelovanju z Varuhom. V uvodu so bile skozi predstavo gledališča zatiranih predstavljene nekatere kršitve pravic, zatem pa je z varuhinjo tekel pogovor o videnem in možnih rešitvah za odpravo kršitev. Gledalci so imeli možnost aktivno spreminjati tok dogajanja in zaigrane situacije neposredno reševati s svojimi izkušnjami in predlogi.

vir: Občina Brežice


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.