Natisni vsebino

Varuhinja prvo poslovanje v svojem mandatu opravila na Ptuju

28.03.2013 11:07
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Zvočni posnetek novinarske konference (MP3)

 

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je prvič v svoji novi vlogi v sredo, 27. 3. 2013, s sodelavci odpravila na poslovanje v Mestno občino Ptuj. Nazadnje je Varuh človekovih pravic RS na Ptuju posloval leta 2009.

Varuhinja se je zjutraj pogovarjala z županom Ptuja dr. Štefanom Čelanom in v. d. direktorja občinske uprave Ivanom Vidovičem, po pogovorih s pobudniki pa si je ogledala še razmere na osnovni šoli Ljudevita Pivka. Ugotavila je, da so pravice 73 otrokom s posebnimi potrebami te šole kršene. Na novinarski konferenci po poslovanju pa opozorila, da bi si ti otroci zaslužili še posebno skrb države, zato bo storila vse, da se bodo tudi njihove pravice spoštovale. Varuhinja se namerava kmalu srečati z novem ministrom za šolstvo in šport Jernejem Pikalom, ga seznaniti s tem in drugimi odprtimi vprašanji in zahtevati ustrezne ukrepe.

Sicer se je varuhinja z namestnikoma Ivanom Šelihom in Tonetom Dolčičem ter svetovalkami in svetovalci pri Varuhu v Ptuju pogovarjala z 22 pobudniki. Nekaj pobud je bilo povezanih s socialnimi stiskami, druge s problematiko neplačanih prispevkov, socialnih hipotek, mejnih sporov in mobbinga na delovnem mestu, pogovori pa so tekli tudi o nekaterih pravnih postopkih ter o določilih zakona za uravnoteženje javnih financ.

Poslovanje zunaj sedeža je oblika delovanja Varuha človekovih pravic RS, namenjena vsem, ki ne morejo priti v Ljubljano. Na pogovor z varuhinjo in njenimi sodelavci so se lahko na brezplačno telefonsko številko 080 15 30 prijavili vsi, ki menijo, da so jim kršene njihove pravice oziroma bi jim lahko Varuh človekovih pravic RS v okviru svojih pristojnosti kakorkoli pomagal.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.