Natisni vsebino

Varuhinja na redni novinarski konferenci večinoma o temah s področja zdravja

13.05.2014 14:15
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je skupaj s svojimi namestniki Tonetom Dolčičem, Ivanom Šelihom in Jernejem Rovškom ter generalno sekretarko mag. Bojano Kvas na današnji novinarski konferenci predstavila nekaj aktualnih ugotovitev in priporočil Varuha človekovih pravic RS.

Zvočni posnetek novinarske konference (MP3)

Uvodoma je nanizala nekaj statističnih podatkov in seznanila javnost, da je Varuh tudi uradno vključen v mrežo varnih točk, s katerim nudimo zatočišče otrokom v stiski.
Nadalje je opozorila na primere uporabnikom neprijazne zakonodaje (gradivo v wordu in zvočni posnetek z začetkom na 4:43) in težave pri v vpisu v matično knjigo v primeru rojstva na domu (gradivo in v zvočnem posnetku z začetkom na 8:25).

Namestnik varuhinje Tone Dolčič je predstavil problematiko t. i. terapevtskih skupin zdravil (gradivo  wordu in v zvočnem posnetku na 10:14), namestnik Ivan Šelih pa opozoril na zamudo Ministrstva za zdravje pri pripravi normativnega okvirja za delovanje forenzične enote v Mariboru (gradivo in v zvočnem posnetku na 10:40). Namestnik Šelih je spregovoril še o odzivu Varuha na predlog novele Zakona o brezplačni pravni pomoči (ZBPP-C), ki predvideva odpravo instituta prvega pravnega nasveta, kar bi po mnenju Varuha pomenilo korak nazaj na tem področju, ne pa prispevka pomoči pri dostopu do brezplačne pravne pomoči (gradivo in v zvočnem posnetku na 23:14).

Varuhinja je še seznanila javnost, da se bo kmalu srečala z republiško volilno komisijo, ki jo bo opozorila na nujnost dostopnosti volišč za vse invalide (zvočni posnetek z začetkom na 26:25). Spregovorila je tudi o primeru dečka Reneja (zvočni posnetek od 27:00) in o gladovni stavki gospoda Silva Mesojedca (zvočni posnetek od 30:10).


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.