Natisni vsebino

Varuhinja delovno z ministrom za pravosodje dr. Pličaničem

23.11.2012 15:12
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferenc


Zvočni posnetek skupne izjave za javnost po srečanju (MP3)

 

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik se je v petek, 23. 11. 2012,  okviru rednih delovnih srečanj z ministri prvič srečala z ministrom za pravosodje in javno upravo dr. Senkom Pličaničem in njegovimi sodelavci.
Govorila sta o nekaterih vprašanjih s področja ureditve javne uprave in pravosodja, o katerih je varuhinja med drugim poročala tudi v Letnem poročilu Varuha za leto 2011.

Minister je srečanje ocenil kot konstruktivno in poudaril izreden pomen ugotovitev institucije Varuha za delovanje vlade, ministrstev, sodstva in drugih organov v različnih ravneh delovanja lokanih in državnih oblasti. Varuhinja je sodelovanje z ministrstvom ocenila kot zelo dobro, kar pomeni redno odzivnost ministrstva in upoštevanje predlogov Varuha človekovih pravic RS.

Pozornost sta namenila problematiki prestajanja kazni zapora ter omogočanju izobraževanja in dela zapornikov, še prešibkemu uveljavljanju alternativnih oblik prestajanja kazni, potrebi po pravni ureditvi delovanja oddelka forenzične psihiatrije v okviru UKC Maribor ter razlogih za načrtovanje delovanja Inštituta za forenzično psihiatrijo. Pravna praznina pri delovanju Enote forenzične psihiatrije v okviru UKC Maribor, ki naj bi nastala pri združitvi ustanov zdravstvenega in penalnega tipa, naj bi bila po zagotovilih ministra do konca leta zapolnjena s spremembami Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (ZIKS).

Ugotovila sta, da je nujno sprejeti nadaljnje ukrepe za zagotavljanje varstva pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, kajti nekateri sodni postopki se po ugotovitvah Varuha vodijo predolgo in ne zagotavljajo varstva pravice do sojenja v razumnih rokih. Ocena sodne veje oblasti o učinkovitosti in dolgotrajnosti sodnih postopkov se razlikuje od ugotovitev Varuha na podlagi prejetih pobud in izsledkov analize ministrstva za pravosodje, sta še ugotovila.
Pogovarjala sta se o (ne)delovanju inšpekcijskih služb, na kar Varuh opozarja že leta. Ugotovila sta, da bi bilo nujno sprejeti ukrepe za učinkovitejše delo inšpekcijskih služb, ki bi morale delovati v interesu državljank in državljanov, odgovarjati hitro, na osnovi jasno dogovorjenih prioritet dela in obravnave pobud.

Strinjala sta se, da bi bilo nujno podpreti prizadevanja nekaterih občin za zagotavljanje novih oblik brezplačne pravne pomoči ter razmisliti o ukrepih za povečanje učinkovitosti sedanjega zakonskega sistema zagotavljanja brezplačne pomoči.

 

 


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.