Natisni vsebino

Novinarska konferenca Varuha: Kršitve pravic, ki zanikajo načela pravne in socialne države

17.06.2014 11:27
Kategorija: Delovanje in dogajanje, Iz novinarskih konferencVaruhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je na novinarski konferenci danes, 17. 6. 2014, skupaj z namestnikoma Tonetom Dolčičem in Jernejem Rovškom ter svetovalcem pri Varuhu Lanom Vošnjakom predstavila nekatere pereče teme iz področja sociale, ki po besedah varuhinje zanikajo načela  socialne in pravne države.

Govorili so o

  • zaostankih pri reševanju pritožb na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti;

Zvočni posnetek 1 od 4:24 do konca – govori namestnik Tone Dolčič

Pisno gradivo

  • zakonu o socialno-varstvenih prejemkih, ki omogoča, da država uveljavlja prepoved odtujitve oziroma obremenitve nepremičnin prejemnika denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka

Zvočni posnetek 2 od  0:00 do 2:33 - govori namestnik Tone Dolčič

Pisno gradivo

  • nepravilnem ugotavljanju materialnega stanja družin, ki prosijo za javna sredstva

Zvočni posnetek 2 od  2:33 do 7:32 - govori svetovalec pri Varuhu Lan Vošnjak

Pisno gradivo


Varuhinja je predstavnike sedme sile uvodoma seznanila še, da je Varuh letos prejel že 1474 pobud in da je na lastno iniciativo odprl 523 pobud. Klicev k Varuhu je bilo 4.418, v šestih mesecih pa je bilo opravljenih že sedem poslovanj zunaj sedeža, tam pa so se srečali s 94 pobudniki. Ob poslovanju smo skupaj s Fakulteto za družbene vede izvedli tudi šest večerov z Varuhom in projekt zaključili. Povedala je še, da je bilo 165 prošenj za osebni pogovor z njo. Lani jih je opravila 67, letos že 54, na osebno srečanje z varuhinjo čaka le še 20 pobudnikov. Seveda pa imajo vsi pobudniki vedno možnost podati pobudo in se o svojih stiskah pogovoriti s svetovalci in svetovalkami pri Varuhu.

Zvočni posnetek 1 od 0:00 do 4:24.

V sredo, 18. 6. 2014, začne veljati Zakon o izbrisanih. O tem je na novinarsko vprašanje odgovoril namestnik varuhinje Jernej Rovšek. Dejal je, da Varuh pričakuje, da bo Ministrstvo za notranje zadeve pripravilo enotne obrazce vloge za odškodnine.

Zvočni posnetek 2 od 8:12 do konca.


Nazaj
Pravne informacije   |   Zasebnost   |   Kontakt Izvedba: Nova Vizija d.d.