Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Dolžnost preživljati otroka, ki se šola

Obveščeni smo bili o težavah starša v zvezi z dolžnostjo preživljanja hčerke, ki je starejša od osemnajst let. Hči je sicer že tretje leto predložila potrdilo o vpisu v prvi letnik študija, vsako leto v drug študijski program.

Veljavna zakonodaja določa, da so starši dolžni preživljati otroka do šestindvajsetega leta, če se redno šola. Sodna praksa je že jasno opredelila, da za ugotovitev rednega šolanja ne zadošča potrdilo o vpisu, temveč mora otrok dejansko sproti opravljati različne študijske obveznosti.

Trenutno imajo starši možnost preko centra za socialno delo pridobiti otrokovo potrdilo o vpisu, kot navedeno pa to ne zadošča za jasno ugotovitev, ali se otrok šola, ali ne. Starši nimajo pravice vpogledati v dejanske ocene ali opravljene izpite svojega otroka in s tem ne morejo preverjati njegovega izpolnjevanja študijskih obveznosti, če otrok teh podatkov ne želi izročiti prostovoljno, kar v praksi ni tako redek pojav.

O problematiki smo obvestili Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS (MDDSZEM), ki je ocenilo, da je ustrezna ureditev, po kateri lahko starši na centru za socialno delo pridobijo potrdilo o otrokovem šolanju. Hkrati so tudi pojasnili, da je mogoče v zvezi z dolžnostjo preživljanja vedno vložiti tožbo na sodišče.

Takšno napotilo se nam zdi sporno, saj bi morala biti sodna pot zadnja možnost reševanja spora, ko so izčrpane vse druge možnosti. Po našem mnenju bi bila možna rešitev, da bi bilo zakonsko določeno, da dolžnost preživljanja preneha, če otrok staršem noče predložiti dokazila o tem, da se dejansko šola (poleg potrdila o vpisu še najmanj potrdilo o opravljenih izpitih), ali pa, da bi starši imeli zakonsko pooblastilo, da takšne podatke sami pridobijo na šoli, kjer se otrok šola. Družinski zakonik, ki ga ministrstvo že pripravlja, bi to vprašanje lahko razrešil. 11.2-12/2013

Natisni: