Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ob mednarodnem dnevu družin srečanje predsednika DZ in varuha človekovih pravic

Ob mednarodnem dnevu družin je predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič sprejel varuha človekovih pravic. »Menim, da je v sodelovanju in povezovanju ključ,« je na srečanju s predsednikom dejal Peter Svetina. To sporočilo je po njegovem mnenju pomembno tudi na mednarodni dan družin, v okviru katerega je spomnil na Resolucijo o družinski politiki do leta 2028 z naslovom Vsem družinam prijazna družba, ki jo je državni zbor sprejel pred dvema letoma. Varuh je izrazil upanje, da v resoluciji predvidena družinska politika, ki nujno zahteva prav sodelovanje in povezovanje, ne bo ostala mrtva črka na papirju.

Sogovornika sta se strinjala, da je pomen družine v času izolacije zaradi koronavirusa še večji in da je ta čas razkril tudi številne težave – od povečanja nasilja v družini, finančnih težav in stisk, ki so jih povzročili neredni stiki otrok s starši. Igor Zorčič je ob tem poudaril, da je epidemija koronavirusa posegla ne le v zdravstvo, ampak tudi v družbo. "Dejstvo je, da smo imeli v teh težkih trenutkih vsi možnost spoznati vrednost najmanjše družbene celice," je poudaril.

Varuh se je dotaknil tudi pobud, ki jih slovenska nacionalna institucija za človekove pravice obravnava na področju družinske politike in poudaril, da pri obravnavi družin izhaja predvsem iz skrbi za dobrobit otroka. Opozoril je tudi na krizo po epidemiji koronavirusa, ki po njegovem mnenju ne bi smela biti ovira za sprejem ukrepov.

Spomnil je še, da so ukrepi za zajezitev epidemije sprva povzročili nekaj težav pri stikih otrok s starši, s katerimi ne živijo v istem gospodinjstvu. "Izhajali smo iz tega, da je to družina, ne glede na to, ali starši otroka živijo na drugem naslovu," je dejal in spomnil, da je že pred izbruhom koronavirusa več tisoč otrok v Sloveniji živelo pod pragom revščine. »Zdaj je takih otrok še več,« je dejal Svetina, kar je po oceni Varuha izjemno zaskrbljujoče. »Država za socialne transferje namenja ogromno denarja, a žal ta denar ne pride vedno do družin, ki bi ga nujno potrebovale. Starši, ki hodijo v službo, morajo za svoje delo prejeti dostojno plačilo, ki mora zadoščati za kakovostno življenje družine," je še poudaril varuh človekovih pravic.



Natisni: