Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ob svetovnem dnevu medicinskih sester varuhova zahvala za njihovo požrtvovalnost

Na današnji mednarodni dan medicinskih sester, 200 let od rojstva utemeljiteljice sodobne zdravstvene nege Florence Nightingale, ki je vpeljala formalno izobraževanje za medicinske sestre in v letu, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic, tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina poudarja pomembnost njihovega dela in poslanstva.

»Delo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov je za mnoge vse prevečkrat samoumevno. Ob velikih obremenitvah, ki jih doživljajo in smo nanje morda še bolj pozorni v kritičnih zdravstvenih razmerah, veliko kadrovsko podhranjenostjo v tem poklicu in slabim finančnim položajem, pa kljub temu vsak dan požrtvovalno skrbijo za naše zdravje in rešujejo življenja«, poudarja Peter Svetina.

Po njegovem mnenju imamo v slovenskem zdravstvu odlično usposobljene medicinske sestre in zdravstvene tehnike, ki nesebično pomagajo sočloveku. “Zavedam se, da ste v zadnjih tednih mnogokrat tvegali lastno zdravje in zdravje svojih bližnjih, da ste nam lahko pomagali,« še meni Svetina, ki upa, da smo v zadnjih dveh mesecih končno spoznali, da bomo morali v prihodnje veliko svojih naporov usmeriti v zdravstveni sistem in njihove gonilne sile, v katerem bodo imeli vsi prebivalci in prebivalke zagotovljene pravočasne in kakovostne zdravstvene storitve.

Natisni: