Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Hanžek: Srečanje združenja ombudsmanov priložnost za promocijo Slovenije

Urad varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka pripravlja v sodelovanju z Mednarodnim združenjem ombudsmanov (International ombudsman institute - IOI) in ob podpori službe vlade za evropske zadeve Letno srečanje volilnih članov evropskega dela IOI, ki bo od 5. do 7. decembra v Ljubljani. Kot je na predstavitveni novinarski konferenci povedal Hanžek, na srečanju pričakujejo 59 udeležencev iz 28 držav, ki bodo predstavljali 38 institucij, ena glavnih tem srečanja pa bo razprava o neodvisnosti instituta ombudsmana. Poleg tega bodo udeleženci izvolili novo vodstvo in pregledali dosedanje delovanje.
Po Hanžkovih besedah sta namena srečanja tudi potrditev slovenske vizije z drugimi državami in promocija Slovenije, "vendar malce drugačna od sedanje, ko se promoviramo skozi vključevanje v zvezo NATO". Pomembno je, da se Slovenija v tujini pokaže kot država, v kateri spoštujejo človekove pravice, se zavzemajo za izboljšanje delovanja državne uprave ter izboljšanje kvalitete življenja njenih državljanov, in ne kot država, ki varnost išče v oboroževanju in vključevanju v militaristične organizacije, je ob tem poudaril varuh človekovih pravic. Zato je redno letno srečanje članov IOI po njegovem tudi priložnost, da Slovenija pokaže svojo vlogo v prizadevanjih za spoštovanje človekovih pravic.
Prvi dan srečanja bo sicer potekal v državnem zboru, poleg Hanžka pa bodo udeležence v uvodu med drugim nagovorili predsednik državnega zbora Borut Pahor, regionalni podpredsednik evropskega dela IOI Herman Wuyts in namestnik predsednice slovenskega ustavnega sodišča Janez Čebulj. V plenarnem delu seje bodo udeleženci spregovorili o neodvisnosti ombudsmana - referat o tem bo predstavil Wuyts.

V okviru drugega dne srečanja bo precej pozornosti namenjeno finančni neodvisnosti ombudsmana, saj se, kot je dejal Hanžek, marsikje dogaja, da na varuhe politika vpliva preko odvzema ali zmanjšanja finančnih sredstev za njihovo delovanje, "vendar na srečo v Sloveniji ni tako". Pomembna tema bo tudi neodvisnost ombudsmana v odnosu do civilne družbe, medtem ko bo zadnji dan govora tudi o varuhovi neodvisnosti v odnosu do političnih struktur. Prav tako bodo udeleženci srečanja zadnji dan spregovorili o neodvisnosti ombudsmana v odnosu do medijev, je dodal Hanžek, ki je obenem izrazil zadovoljstvo, ker bo drugi dan srečanja udeležence sprejel tudi predsednik države Milan Kučan.

Priprava in izvedba konference, ki bi morala po prvotnem načrtu sicer potekati v Parizu, bo stala šest milijonov tolarjev, od tega pa bo Hanžkov urad za izvedbo namenil približno štiri milijone tolarjev.

Na novinarsko vprašanje o problematiki "izbrisanih" prebivalcev iz registra stalnega prebivalstva, o kateri je pred kratkim razpravljal parlamentarni odbor za notranjo politiko, je Hanžek dejal, da mora država svoje dolgove poravnati, saj je s svojimi dejanji povzročila družinske tragedije zaradi izgub služb in celo izgonov iz države. "Krivice, ki jih je naredila sama, mora država odpraviti," ob čemer se po njegovem mnenju samo zaradi "prijaznosti" tujine ta problematika v odnosih z drugimi evropskimi državami ni bolj izpostavila.

Poleg omenjenega je varuh spregovoril tudi o aktivnostih urada v zadnjih dveh mesecih, ob tem pa izpostavil veliko pozornosti, ki je bila namenjena boljšemu varovanju otrokovih pravic in mednarodnim aktivnostim - med drugim slovenski urad nudi pomoč pri ustanavljanju instituta ombudsmana v Črni gori. Lanskoletno poročilo o delu varuha pa sta že obravnavala vlada in parlamentarni odbor za notranjo politiko, ta četrtek pa naj bi ga tudi državni zbor, je še povedal Hanžek.

 

Natisni: