Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Urad ombudsmana bo sprejet v Evropsko mrežo ombudsmanov za otroke

Urad varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka bo v začetku oktobra sprejet v Evropsko mrežo ombudsmanov za otroke (ENOC), ki skrbi za uresničevanje konvencije o pravicah otrok v posameznih evropskih državah. Mreža poleg varuhov otrokovih pravic združuje tudi predstavnike "splošnih" ombudsmanov, ki se znotraj posameznih uradov ombudsmana specialno ukvarjajo še s pravicami otrok. Tudi v slovenskem uradu ombudsmana namreč že nekaj časa deluje oddelek, na katerem se s problematiko otrokovih pravic ukvarjajo tri osebe, ki jih je Hanžek predstavil na današnji novinarski konferenci. Poleg tega je spregovoril še o dnevu odprtih vrat za otroke, ki ga v uradu pripravljajo za 7. oktober.

Kmalu bo minilo leto dni, odkar je dal državni zbor uradu varuha človekovih pravic "zeleno luč" za kadrovsko okrepitev, saj so želeli v uradu več pozornosti nameniti področju varovanja otrokovih pravic, je povedal Matjaž Hanžek. Tako so v uradu za to področje pristojne tri sodelavke (omenjeni oddelek so sicer kadrovsko popolnili junija letos), vsaka pa se ukvarja z enim delom otrokovih pravic - s spolnim nasiljem, s problemom stikov med otroki in starši, s čimer se sicer ukvarjajo tudi centri za socialno delo ter s področjem šolstva in vrtcev.

Ob tem je Hanžek opozoril, da ombudsman ne more nadomestiti delovanja državnih institucij, ampak lahko samo nadzoruje določene službe, ali opravljajo svoje delo, in v zvezi s tem opozarja na napake oziroma pomanjkljivosti. Martina Jenkole, ki se na oddelku ukvarja predvsem s stiki med otroki in starši ter z aktivnostmi centrov za socialno delo, je poudarila, da o koristi otrok navadno odločajo odrasli, kar včasih predstavlja problem, poleg tega pa so različni postopki, v katere so vpleteni tudi otroci (glede dodelitve otrok ob razvezi, stikov med otroki in starši,..), dostikrat prepočasni, za otroka pa seveda travmatični, zato bi morali te postopke skrajšati. Dodala je, da centri za socialno delo pri reševanju težav otrok ne uporabljajo vseh možnosti, ki so jim na voljo. Brigita Urh, ki dela na področju šolstva in vrtcev, je dejala, da je potrebno otroke in mladostnike opozarjati na njihove pravice, čemur bo namenjen tudi dan odprtih vrat v uradu ombudsmana. S področjem spolnega nasilja pa se na omenjenem oddelku ukvarja Polona Selič, po besedah katere bodo v uradu mnogo pozornosti namenili tudi vprašanju nasilja v družini. Osredotočili pa se bodo na problematiko spolnih zlorab, saj so otroci v odnosu s starejšimi precej nezaščiteni. Ta problematika po njenem mnenju zahteva hitro odzivanje pristojnih institucij, kot je dodala, pa na uradu pripravljajo tudi "posnetek" stanja na tem področju v slovenski družbi, ki ga bodo, ko bo pripravljen, predstavili tudi javnosti.

Evropska mreža ombudsmanov za otroke je bila sicer ustanovljena leta 1997 na Norveškem, vanjo pa so danes povezani uradi iz 12 držav - Slovenija bo 13. država. Skupni cilj vseh je po besedah Hanžka uresničevanje vsebin konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav. V okviru ENOC si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi. Članice ENOC nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev ter uživajo osnovno raven avtonomije. Ukvarjajo se tudi s preiskovanjem kompleksnih problemov (trgovina z otroki, nasilje) ter vzpodbujanjem ustreznih raziskav, sodelujejo pa tudi pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok, kar terja tesno sodelovanje s pristojnimi resorji.

Na dan odprtih vrat, ki ga bodo v varuhovem uradu pripravili 7. oktobra, bodo povabili približno različnih 20 osnovnih šol in šol za otroke s posebnimi potrebami, dan pa bo namenjen predvsem vzpostavitvi boljšega stika z otroki, ki se jih premalokrat kaj vpraša, pravi ombudsman. Tako bodo v uradu od otrok želeli izvedeti, kako sami gledajo na svoje težave in kaj glede tega pričakujejo od ombudsmana, otroke pa bodo tudi podrobneje seznanjali z njihovimi pravicami in s tem, kam se lahko obrnejo, ko so te pravice kršene.

Hanžek je ob tem tudi poudaril, da bodo v uradu odslej bolj natančno spremljali pisanje medijev o problematiki otrok, "saj si nekateri poskušajo dvigovati naklado tudi z nekorektnim pisanjem". Pisanje o otrocih in njihovih težavah je po njegovem namreč bolj delikatno kot pisanje o odraslih, zato se glede tega dogovarjajo tudi za sodelovanje z Društvom novinarjev Slovenije.

VIR: STA (Sven Berdon), 24. 9 2002

 

Natisni: