Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Na novinarski konferenci varuh opozoril na kršitve otrokovih pravic

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je današnjo novinarsko konferenco posvetil predvsem pravicam otrok in mladih, saj jim gre ob prihajajočem Tednu otroka nameniti posebno pozornost.

Pri tem je varuh opozoril na neenakopravno obravnavanje otrok s posebnimi potrebami. Eden izmed primerov predstavljenih na novinarski konferenci je odločanje o pravici do brezplačnega prevoza. Neenakopraven položaj je videti že v tem, da staršem učencev brez posebnih potreb za uveljavitev te pravice NI potrebno posebej prositi, opozarja varuh. Nadalje opisuje primer, kjer še trši oreh pristojnim predstavlja razlaga 56. člena zakona o osnovni šoli, ki določa pravico do brezplačnega prevoza, za primere, ko so otroci z odločbo usmerjeni v posebni vzgojno-izobraževalni program, ki se izvaja v socialno-varstvenih zavodih. Iz njihovih pojasnil namreč izhaja, da je vrsta javnega zavoda razlog za to, da ti otroci, pa čeprav so šoloobvezni, pravice do brezplačnega prevoza nimajo. Po mnenju varuha namreč dejstvo, da določen zavod  po klasifikaciji ne spada med vzgojno-izobraževalne, ampak med socialno-varstvene, ne bi smelo vplivati na pravico učencev do brezplačnega prevoza.

Varuh človekovih pravic pa je zopet okrcal državo zaradi dolgotrajnih sodnih postopkov, ki zadevajo otroke. Ponovno je opozoril, da je država v skladu s 3. členom Konvencije o otrokovih pravicah dolžna upoštevati, da morajo biti pri vseh dejavnostih v zvezi z otroki, otrokove koristi glavno vodilo in v skladu s 7. členom Evropske konvencije o uresničevanju otrokovih pravic, da morajo biti postopki, ki zadevajo otroka hitri in brez zamud. Zato varuh predlaga prednostno prednostno listo, ko gre za postopke, kjer se odloča o usodi otrok, saj je lahko en dan, teden ali mesec za otroka usoden. Za oris tega je varuh predstavil primer, ko je CSD leta 1997 podal predlog za odvzem roditeljske pravice materi na sodišče. Po več kot petih letih od vložitve predloga je sodišče po opravljenih poizvedbah o stalnem prebivališču otroka in matere izdalo v juliju 2002 sklep o nepristojnosti. Ko je leta 2003 zadevo prevzelo pristojno Okrajno sodišče  je v decembru 2003 sklenilo, da se predlog za odvzem roditeljske pravice zavrne. CSD je vložil pritožbo na Višje sodišče, ki je pritožbi ugodilo, izpodbijani sklep razveljavilo in zadevo vrnilo v nov postopek. Postopek še vedno ni zaključen. To pa je zgolj eden izmed primerov, ki orisujejo neprimernost tako dolgotrajnega odločanja o usodi otroka, ki lahko ob počasnosti odločanja sodišč med postopkom še odraste.

Varuh je poleg omenjenih problematik spomnil še na prihajajoči Teden otroka. Napovedal je  dogodke, ki se imajo zgoditi ob omenjenem tednu. Pri tem gre še posebej poudariti obeležitev prve obletnice projekta »Moje pravice«, ki bo potekala na OŠ Poljane v sredo, 6. oktobra. V tem tednu se bo varuh posvetil tudi dijakom, saj se bo že dan prej Varuh človekovih pravic udeležil okrogle mize na srednji šoli Slovenska Bistrica, kjer se bo z dijaki pogovarjal o problemih, ki jih pestijo. Namestnik varuha pa se bo udeležil tudi konference, ki jo pripravlja Zveza prijateljev mladine na temo »telesno kaznovanje otrok«.

Gradiva iz novinarske konference:


Drugačnost in enakopravnost - razhajanje med predpisi in prakso

Korist otroka v sodnih postopkih

 

Natisni: