Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Na področju varovanja človekovih pravic na Goriškem ni večjih težav


V sklopu poslovanja izven sedeža, ki je namenjeno predvsem pobudnikom, ki težje pridejo v Ljubljano, se je varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek skupaj s sodelavci dva dni mudil v goriški regiji. Po pogovorih s pobudniki, ki jih je imel v sredo v Kobaridu, se je danes srečal še s pobudniki iz Nove Gorice in okolice. V zvezi z obravnavano problematiko je povedal, da so mu bile predstavljene zelo različne težave, največ pa je bilo problemov, povezanih z medsosedskimi spori. Na novinarski konferenci, ki je sledila pogovorom, je ombudsman povedal, da dobijo v urad z Goriške manj pobud od slovenskega povprečja, česar pa ni pripisal nevednosti, ampak dejstvu, da na tem območju očitno res ni večjih problemov na področju, ki ga obravnava njegov urad.

 Matjaž Hanžek je uvodoma povedal, da je včeraj v Kobaridu sprejel štiri pobudnike iz Zgornjega Posočja, skupaj s sodelavci pa si je ogledal tudi potek popotresne obnove v Drežniških Ravnah. Na sedežu novogoriške občine je danes sprejel 14 pobudnikov, ki so mu v glavnem predstavili problematiko medsosedskih sporov, prišli pa so tudi predstavniki azbestnih bolnikov, ki so ga obiskali že v Ljubljani. Bojijo se namreč, kako bo z izvajanjem azbestnega zakona v prihodnjem letu, namignili pa so tudi, da zdravniške komisije nimajo enakih kriterijev do vseh bolnikov, kar bodo na uradu preverili.

 Medtem ko se je varuh človekovih pravic pogovarjal s pobudniki, so se njegovi sodelavci srečali z načelniki upravnih enot, obiskali policijske postaje na tem območju ter novogoriški sodišče v Novi Gorici. France Jamnik, ki je vodil srečanje z načelniki upravnih enot Nove Gorice, Ajdovščine, Idrije in Sežane, je povedal, da načelniki niso izpostavili nobene specifične problematike, in da pri svojem delu oziroma pri stikih z varuhom ne vidijo večjih problemov.

 Ekipo varuha človekovih pravic, ki je obiskala policijske postaje in sodišče, je vodil namestnik varuha Aleš Butala. V zvezi z obiskom policijskih postaj je povedal, da jih je zanimal predvsem odnos do oseb, ki jim je bila odvzeta prostost. Na policijski postaji v Ajdovščini so bili sodelavci ombudsmana seznanjeni z neprimernimi prostori za pridržanje v kleti, ki jo že sedem let ob vsakem obilnejšem deževju zalije voda, tako da pridržane osebe že ves ta čas vozijo v Novo Gorico ali Idrijo, do leta 2005 pa načrtujejo izgradnjo novega objekta policijske postaje, ki bo te probleme rešil. Obiskali pa so tudi postajo mejne policije na Mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba, kjer bi po njegovem mnenju lahko bolje poskrbeli za čistočo prostorov za začasno prijetje tujcev.

 O obisku na novogoriškem sodišču je povedal, da so se pogovorili s predsednico okrožnega sodišča in predsednikom okrajnega sodišča, ki sta obiskovalce seznanila s tem, da je sodna zgradba pretesna, kar močno ovira delo, saj je obema sodiščema na voljo le šest razpravnih dvoran, to pa povzroča neljube sodne zaostanke. Seznanjeni so bili tudi s 150 postopki v zvezi s tožbami zoper podjetje Salonit Anhovo in državo zaradi odškodninskih zahtevkov nekdanjih delavcev, obolelih za azbestozo.

 Ob zaključku novinarske konference je Hanžek povedal, da jih čaka še obisk novogoriškega doma upokojencev, v kratkem pa bo posebna ekipa urada varuha za človekove pravice, ki je imela danes druge opravke, obiskala še centre za socialno delo s tega območja, Oddelek za invalidno mladino v Stari Gori in šempetrsko bolnišnico.

 

Natisni: