Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Hanžek: Na Ptuju manjka brezplačna pravna pisarna

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, ki je danes skupaj s sodelavci obiskal Ptuj, je kritično ocenil predvsem pomanjkanje brezplačne pravne pomoči za občane. Sicer pa je po njegovem mnenju večina težav, s katerimi se je danes seznanil v pogovorih s posamezniki, značilnih za celotno državo, med specifične primere pa je Hanžek uvrstil neustrezno rešene težave na področju hidromelioracije, obračuna katastrskega dohodka in obnove arhitekturne dediščine v mestu.

 Hanžek in sodelavci iz urada varuha človekovih pravic so se dopoldne srečali z 31 občani, čakajočih pa je bilo po besedah Hanžka še precej več. "Glede na situacijo in izjemen obisk bomo v prihodnje v naš urnik obiskov Ptuj vključili še večkrat, saj se je danes pokazalo, da naši obiski v Mariboru tega področja ne pokrivajo," je povedal Hanžek.

 Večina primerov, ki so jih obravnavali danes, se je nanašala na problematiko izjemno visoke brezposelnosti, težko uresničljive prve zaposlitve mladih ter majhne možnosti zaposlitve starejših brezposelnih. Pri tem je, kot je povedal Hanžek, bilo izrečene veliko kritike na račun togosti in diskriminatornega poslovanja ptujske izpostave zavoda za zaposlovanje, ki naj bi po navedbah nekaterih občanov celo neupravičeno zavračal izplačila nadomestil za čas brezposelnosti.

 Sicer pa je Hanžek opozoril predvsem na pomanjkanje službe za brezplačno pravno pomoč, ki je po njegovem prepričanju potrebna socialno ogroženemu sloju prebivalstva, predvsem pa t.i. funkcionalno nepismenim posameznikom, ki zaradi nepoznavanja lastnih pravic, zlasti ko gre za nezakonito odpuščanje ali nepravilnosti v samem delovnem razmerju, ne vedo kako ravnati.

 Delo ptujskega sodišča je bilo po mnenju Hanžka ocenjeno zgledno, večjih nepravilnosti niso ugotovili, zaskrbljujoči pa so sodni zaostanki, ki zlasti negativno vplivajo na vpletene pri razvezah zakonskih skupnosti.

 Med specifične probleme je varuh uvrstil primer neustrezno opravljene melioracije nekaterih kmetijskih zemljišč, kjer je zaradi izkopanih jarkov prišlo do iztekanja vode, kar povzroča še večjo sušo ter nerealno izračunavanje katastrskega dohodka, zaradi česar so nekatere kmetije, kljub izjemno veliki škodi po suši, ostale brez določenih bonitet, kot je npr. socialna štipendija za otroke.

 Na Matjaža Hanžka pa se je obrnil tudi ptujski župan Štefan Čelan, ki je izpostavil težke pogoje za obnovo arhitekturne dediščine Ptuja. Po mnenju župana je obnova zgodovinsko zaščitenih stavb izjemno zahtevna in draga, zato bi bilo v teh primerih nujno potrebno sofinanciranje države oziroma pristojnega ministrstva.

 

 

Natisni: